TOP termékek

Blog

A játszótér

2021.11.14 21:19
A játszótér

                                                              

 

Néhány szó a játszóterek kialakulásáról

A városiasodás óta a gyerekek legtöbbször a lakóhelyükhöz közeli utcákon, tereken, pusztás tereken játszottak. Aztán az ipari forradalom és az azt követő urbanizáció, később pedig az autók és a forgalom megjelenése visszaszorította az odakint játszó gyerekek tömegét, mivel többé már nem volt biztonságos felügyelet nélkül kiengedni őket. Ekkor a fiatalok kénytelenek voltak sötét belső udvarokba játszani, ez viszont köztisztasági problémákat vetett fel. Mindezek következtében egyre inkább nőtt az igény rendes, elkülönített játszóterek kialakítására (1900-ra a városi lakosság nagyjából negyede gyerek volt). Az első játszóterek hazánkban különböző oktatási intézményekkel, iskolákkal, óvodákkal voltak összekapcsolhatók, de később (1906-1918.) megjelentek az oktatási intézményektől független játszóterek is.

Játszóterek ma

Míg régen elegendő volt néhány furcsa kinézetű vasdarabot beleállítani betonba ahhoz, hogy a gyerekek boldogan játszóterezhessenek, ma már sokkal szigorúbb szabályok mentén alakítják ki a gyerekek közösségi terét. Az EU-s szabványoknak köszönhetően minden játékot megvizsgáltak, felmérték az állapotukat, és ahol kellett, lecserélték azokat. A beton helyett a legtöbbször gumilapokat helyeznek el, mely felfogja az ütéseket. A jogszabály nemcsak a konkrét eszközök biztonsági előírásait határozza meg, de üzembe helyezésük, működtetésük, felügyeletük szabályait is; például, hogy a csúszdák végére be kell építeni egy lassító szakaszt, vagy, hogy egymás mellett csak két lengőhinta lehet (háromnál a középsőt csak úgy lehet megközelíteni, ha elmész a két szélső mellett – viszont, ha azok foglaltak, az már balesetveszélyes).

 

Saját kerti játszótér

 Szerencsés az, aki saját kertjében, udvarában létesíthet gyermekének játszóteret.

A magán játszóterek létesítésének csak a képzeletünk szab határt. Vannak kifejezetten játszótér készítő szakemberek is, de kis odafigyeléssel magunk is összeállíthatjuk a játszóterünket.

A játszótér legfontosabb eleme a csúszda. A csúszda jól kiegészíthető a hintákkal, mászó elemekkel.

A gyerekek próbára tehetik ügyességüket kötéllétrával, mászófallal, mászókötéllel.

A kerticsuszda.hu kínálatán széles választékát találja ezeknek a termékeknek.