TOP termékek

Blog

Trambulin választás lépései

2021.02.28 20:04
Trambulin választás lépései

A trambulin kiválasztásánál sokan tétováznak melyiket is válasszák. Ebben a döntésben szeretne segítségükre lenni a Kerticsuszda.hu a következő információkkal, a vásárlók által feltett leggyakoribb kérdések szempontjai alapján összeállított ismertetővel.

A trambulin váz külső körméretét adják meg a forgalmazók a terméken, az ugráló felület ettől típustól függően, de általában 50 cm-el kisebb. A trambulin helyes méretének kiválasztásánal nem elhanyagolható szempont a használók testmagassága , életkora  és súlya  sem,  ezért fontos, hogy megismerjük a trambulin által biztosított ugráló felület méretét, melyet a következő képpen kapunk meg: a trambulinnak a forgalmazó által megadott  átmérő méretéből  le kell vonni a váz szélességének és a rugók teljes hosszának kétszeresét.

A trambulin maga egy egyszerű elven működő  szerkezet , fém keretre rugókkal feszített elasztikus textil felület és a tatrószerkezet a fém váz együttese, az eszközön kizárólag a trambulin középpontjában optimális az ugrálás. Ha többen tartózkodnak a trambulinban, akkor ez nem valósítható meg, a trambulin  kiszámíthatalnaul dobja fel az ugrálókat mivel az egyes személyek súlya lehúzza a rugókat,  ez  a többiek ugrálását gátolja. A középpontól távoli elhelyezkedés a trambulin működési elvével ellentétes használatot eredményez, megnyújtja a rugót a hozzá közeli folyamatos súlyterhelés, ezáltal az ugrálófelület hamar elveszti elasztikusságát.

A több személy általi használatnál a kiszámíthatalan elugrások miatt fokozott az egymásra esés- és balesetveszély is, ezért a gyártók és a bevizsgálási szabványok is a trambulin használatát egy ember részére engedélyezik modelltől függetlenül. A gyakran látható ettől eltérő többszemélyes egyidejű  használat nem rendeltetészerű használatnak minősül, melynek következményeit a trambulin tulajdonosa viseli.

Az ugrálófelület mérete a rugók típusa(hossza) szerint változik. A rugóvédőszivacs a trambulin peremén körbefutó színes sáv, melynek szélessége a rugó méretéhez igazodik, védi a rugót és a trambulin használóját a becsipődéses balesetektől, a két rugó közötti közbe belépéstől.Ez egy technikai terület, melyen ülni, állni, sétálni tilos. A rugóvédőszivacs szélessége típusoknként eltérő, ezért amikor cserélni kívánja az elhasználódott rugóvédőszivacsot ezt azon  a helyen  érdemes megtenni, ahol a trambulint beszerezte. Az áruházak mondhatni nem forgalmaznak pótalkatrészeket, ezért sokszor tanácstalanul állnak a vásárlók a megfelelő pótalkatrészek, rugóvédők, hálók, ugrálófelületek kiválasztásánál.

Az azonos kereskedelmi körméret sem takar teljesen azonos méretet ezért a szivacs vagy pontatlanul  fekszik ki azaz hullámzik vagy nem takar tökéletesen , de legfontosabb a rugók hossza által meghatározott típust  és a megfelelő rugót kiválasztani.

A trambulin korábban kiszámított módon kapott ugrálófelülete általában 50-60 cm-el kisebb mint a trambulin méret. A kapott felületből a test körméretére vonjunk le cca 30. centimétert, a maradék felület méretét kettővel elosztva kapjuk az adott modell által biztosított esési teret az ugráló számára.

Az esési tér mérete határozza meg leginkább, hogy a rendeltetészerű használatnak mennyire felel meg egy adott méret a felhasználó számára. Ha pl. egy felnőtt vagy egy nagykamasz 170 cm-es testmagassággal kíván használni egy trambulint, azért , hogy legyen megfelelő esési tér kinyújtótt karral, laza testtartással és ne  a rugókra vagy a hálóba essen  nem javasolt kisméretű trambulint választani,  a javasolt méretek 3,66 , 3,96, 4,26 m

A legkisebb 180 cm-es trambulin csak kisgyermekeknek alkalmas, de a népszerű 2,44m méret sem biztosít ca.85-90 cm-nél nagyobb eséséi teret a középponttól, ezért 5-6 éves kor felett már nem javasoljuk ezt választani tekintettel arra is, hogy a trambulint több évig használják a gyerekek. Ami ma pont jó az egy-két év múlva már szűkösnek bizonyul.

Kis térrel rendelkező felhasználóknak , ahol az udvaron nem fér el a 2,44m méretnél nagyobb trambulin  fejlesztettük ki a megerősített Olive trambulinunkat, mely kisebb körmérettel, de egy átlagos 305 cm trambulin paramétereivel rendelkezik a megemelt rugószám révén.

Cégünk elsősorban hosszú- , a talajig érő hálótartó oszloppal kialakított trambulin modelleket forgalmaz évek óta, mivel ezek a védőhálótartó oszlopok biztosítják a legstabilabb összecsatolást  a trambulin vázszerkezettel. Sok helyen találkozhatnak azonban,  egyszerűbb  rövid hálótartó oszlopos megoldással, amikor a hálótartó oszlop nem ér  a földig , így egyes modelleknél a hálótartó oszlop akár instabil is lehet tapasztalatunk szerint. Cégünk a rövid hálótartó oszlopos megoldást eddig  nem alkalmazta.