TOP termékek

Blog

Mászófal? Igen!

2021.04.01 09:47
Mászófal? Igen!

Mászófal? Igen!

 A mászás az egyik legösztönösebb mozgásforma. A kisgyermekek esetében csak horizontális megközelítésben gondolunk rá, de miért ne lehetne ez a mozgás vertikális is?! A horizontális mászás fogalmának fontosságát ismerjük. A baba fejlődése során ez a lépés elengedhetetlen. Ha mégis kimarad, az később problémákat okozhat.

Ha az iskolába kerülve egy gyerekről kiderül, hogy diszlexiás, diszgráfiás, esetleg egyéb tanulási nehézséggel küzd, a felkészült gyógypedagógus általában rákérdez, hogy mászott-e a gyermek, vagy ez a korszak kimaradt. Ha ezt a lépést átugrotta a gyermek fejlődése, akkor szokták javasolni, hogy bizony „mászatni” kell a gyereket.

Nagyobb korban erre való a mászófal, ami a  kerti játszóterek meghatározó eleme lehet.

A mászókövek készülhetnek műanyagból, vagy speciális gyantából. A műgyanta változat három méretben kapható. Mind a két változat biztonságos a gyermekek számára. Különböző formájú és méretű kövek lehetővé teszik, hogy különböző falmászó útvonalakat hozzunk létre. A mászófal olyan eszköz, amelyet gyermekei soha nem fognak megunni. A falmászás erősíti a gyermek karjainak és lábainak izmait, pozitívan befolyásolja az önbizalmát. Amint a gyermek egyre magasabbra mászik, átlépi saját határait, ami segíthet a magasságtól való félelem leküzdésében.

A mászófallal a létrát is helyettesíthetjük a rönkjátszóra való feljutásnál.

Ha a kicsi felkapaszkodott és célba ért, jöhet egy igazi szórakozás. Szereljünk fel hajókormányt, aminek a segítségével gyermeke képzeletbeli vizekre evezheti (képzeletbeli) hajóját. Fontos, hogy időben észrevegye a közeledő hajókat is, erre szolgálnak a távcsövek, teleszkópok. A speciális jelzéshez harangot használhat, az irányító toronnyal pedig telefonon tarthatja a kapcsolatot.